1. Беа потребни 632 години за да се изгради катедралата во Келн. Таа е третата највисока катедрала во светот.
 2. Луѓето од Келн и нивните блиски имаат свој јазик. Тие го нарекуваат Kölsch.
 3. Келн има 31 музеј.
 4. Келн има 22 природни резервати, а 15% од неговата територија е покриена со шуми.
 5. Келн беше целосно уништен за време на Втората светска војна. Реконструкцијата на градот го следеше стилот на 1950-тите, притоа почитувајќи го стариот распоред и именување на улиците.
 6. Келн е најголемиот град во Северна Рајна-Вестфалија.
 7. Келн е роден град на италијанскиот иселеник Јохан Марија Фарина, кој создаде мирис и го именуваше по градот. Eau de Cologne (Колонска вода) или „вода од Келн“ сè уште е позната низ целиот свет, а и денес се произведува во Келн.
 8. Градот бил основан од Римјаните во 50-та година од нашата ера.
 9. Населението на Келн изнесува 1.108.000, заклучно со 2019 година.
 10. Градот официјално се смета за главен град на карневалите на Германија.
 11. Во периодот на прогонот на вештерките (1435-1655), градот одржал 96 судења на вештерки, при што 37 од обвинетите жени биле запалени на клада.
 12. Келн е збратимен со: Барселона, Шпанија; Берлин-Нојколн, Германија; Берлин-Трептов, Германија; Витлеем, Палестина; Корк, Ирска; Клуж Напока/Клаузенбург, Романија; Коринто/Ел Реалехо, Никарагва; Еш-Сур-Алзет, Луксембург; Пекинг, Кина; Литих, Белгија; Ливерпул, Велика Британија; Лил, Франција; Кјото, Јапонија; Катовице, Полска; Истанбул, Турција; Индијанаполис, САД; Рио де Жанеиро, Бразил; Ротердам, Холандија; Тел Авив-Јафо, Израел; Солун, Грција; Тунис, Тунис; Торино, Италија; Турку, Финска и Волгоград, Русија.
 13. Келн е дом на најголемиот и најстариот универзитет во Германија, Универзитетот во Келн, основан во 1388 година.
 14. Келн станува првиот германски град со население од повеќе од милион луѓе кој прогласил климатска вонредна состојба.
 15. Најголемиот дневен весник во Келн е Kölner Stadt-Anzeiger.
 16. Највисоката градба во Келн е телекомуникациската кула Колониус на 266 метри.
 17. Келн е четврти по големина град во Германија по Берлин, Хамбург и Минхен.
 18. Првата урбана населба на територијата на денешен Келн била Oppidum Ubiorum, основана во 38 п.н.е од Убиите, цисренско германско племе. Во 50 н.е., Римјаните ја основале Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Келн) на реката Рајна и градот станал главен град на провинцијата на Германија Инфериор во 85 н.е.
 19. Во Келн, ќе ја најдете единствената Алеја на палми во Германија (кај Флора).
 20. Секоја година во јули, Келн е домаќин на најголемиот германски музички огномет на висока надморска височина – „Келнските светла“ („Koelner Lichter“).

Работи и живеј во духот на Келн за време на твојата Летна работна едукациска пракса 2022!

Работи за некоја од најдобрите глобални марки (McDonalds, Burger King и други), со одлични услови!

Пријави се на:

Categories